Plock på lägre nivå ger ökad effektivitet

Kundcase: Rexel Sverige AB

Med krav på ökad produktivitet för verksamheten, vände sig Rexel Sverige AB i Årsta utanför Stockholm till Helge Nyberg AB. En av anledningarna till att Helge Nyberg AB valdes som leverantör var lyckat genomförande av logistikprojekt hos ett annat av koncernens bolag (Storel) i Göteborg.
    Rexels erbjudande innefattar nya och hållbara elektriska lösningar och elartiklar för industri, bostadsmarknad och kommersiell sektor. Koncernen finns i 37 länder och har över 30 000 anställda. I Årsta jobbar 70 personer.

I de 17 000 m2 stora lokalerna ska sex olika lager bli ett och det innebär att nya artiklar ständigt måste hanteras och läggas in i systemet. Under en tid har högfrekventa artiklar för plock flyttats från höga lagerplatser ner till lägre. Att hantera dessa artiklar med truckar med förarlyft var för tidskrävande och istället plockas de nu med truckar och hyllvagnar från Helge Nyberg AB.  Den maximala höjden på högfrekventa artiklar är 2 meter.

" – Helge Nyberg AB har snabbt och smidigt lyckats hjälpa oss att öka produktiviteten och effektiviteten."

Gabriel Chamouni, ansvarig för lagerservice Rexel Sverige AB

Fler orderrader per arbetspass

Ett annat av bolagen i koncernen har använt likadana plocktruckar i snart 15 år och de är en modell för hur arbetet i Stockholm ska effektiviseras.
    – Personalen gillar truckarna från Helge Nyberg. De tycker de är snabba och lättkörda, säger Gabriel Chamouni som är ansvarig för Lagerservice.
    Flytten av artiklar har redan genererat effektivi- tetshöjning. Fler och fler orderrader plockas per arbetspass. Ytterligare minst 15% av artiklarna i lagret ska plockas med Helge Nybergs truckar innan man nått samma förhållanden som i Göteborg.

Personalen tar hand om en vagn i taget. Fyller upp, plockar och tömmer sedan vagnen vid ett rullbord.

För det mesta är det fullt av vagnar i gångarna. En väl genomtänkt lagerlösning är avgörande.

Smidigt vagnsbyte

Datasystemet Molp väljer vilken sorts kartong som ska användas för vilka artiklar och även hur många kartonger som vagnen ska fyllas upp med. Kartongstorleken styrs av artiklarnas vikt och
volym. Systemet slår ihop många order och skapar automatiskt en optimal körsträcka för plockningen. På en runda kan det plockas maximalt 25 order.
    När plocket är klart, dockas vagnen ur vid utlastningen och ordrarna slås samman med andra ordrar till samma kund från ett annat system.
    – Vi jobbar en hel del med mätningar och
rapporteringar från våra system. Flödet med artiklar och plockning i lagret förbättras ständigt, säger Gabriel.
    – Helge Nyberg har snabbt och smidigt lyckats hjälpa oss att öka produktiviteten och effektiviteten. Det är vi väldigt nöjda med. Eftersom vi ser hur bra det gått i Göteborg, är vi övertygade om att det kommer bli jättebra här i Stockholm också, avslutar han.Truckarna till Rexel är sålda via Helge Nyberg ABs globala samarbetspartner Toyota Material Handling, under varumärket BT-Movit TSE100W-709.

Plocktruck 709

Plocktruck 709

Hyllvagn 27 för plocktruck

Hyllvagn 27 för plocktruck

När vagnarna kopplats loss från trucken, kan varorna packas och skickas till kunden.

Helge Nyberg AB är en internationell aktör med försäljning av vårt truck- och vagnkoncept i över 60 länder. Vårt huvudkontor ligger i Sverige med tillverkning och utveckling i Ulricehamn. Produktvarumärket Ergobjörn har utvecklats med fokus på att göra vardagen bättre och enklare för våra kunder. Vår långa erfarenhet av tillverkning och utveckling sedan starten 1958, har skapat en kunskap som ger garantier för en modern, stabil och säker kvalité.