Från 50-tal till högsta standard

 Kundcase: Blåkläder

Det finns nog många som har det som Blåkläder hade det för ett par år sedan. Ett företag som går bra med en försäljning som ökar, men med ett lager man vuxit ur. Helge Nyberg blev en del av lösningen.

Blåkläder har kläder som klarar det mesta. Tills för ett par år sedan var de emellertid i trängande behov av en modern lagerlogistik.
    – Vårt lager var helt manuellt och höll 50-tals standard. Vi var tvungna att göra något, berättar Marcus Gustavsson som är lagerchef på Blåkläder.

Undvika flaskhalsar

Sagt och gjort. Först tog man kontakt med logistikkonsulten ProFlow. De gjorde en genomgripande analys av nuläge och tänkbara framtida behov.
    – Det är viktigt att se över så att det inte uppstår några flaskhalsar. Sedan måste man tänka framåt så att man inte bygger in sig i ett lager eller en logistik som är svår att ändra, säger Marcus.

" – Med Helge Nyberg ABs hjälp har vi fått ett lager som håller absolut högsta standard."

Marcus Gustavsson, lagerchef Blåkläder

Efter att ProFlow var klar med sin analys rekommenderade de transportlösningar från Helge Nyberg. Dan Karlsson, som är ansvarig för Blåkläder hos Helge Nyberg, tog direkt kontakt med Blåkläder. Efter att ha satt sig in, och tillsammans med ProFlow gjort en analys av läget, gav man rekommendation på lösning. Sedan var det dags för leverans.
    – Vi levererade 10 truckar och 30 vagnar för både storplock och blandat småplock – allt från stora och små kartonger till plagg som läggs lösa i vagnar med fack, berättar Dan.Lösningen har fungerat mycket bra. Marcus Gustavsson som är lagerchef på Blåkläder är mycket nöjd med samarbetet med Helge Nyberg.
    – Absolut. Det har varit perfekt från början till slut. Helge Nyberg tar sig tid och säkerställer att det blir rätt från början.

Mycket hög effektivitet

På Blåkläder har man minutiös kontroll på logistiken. Marcus berättar att de räknar ut logistikkostnad per plagg. Utslaget på all personal – lagerpersonal, administration, vaktmästare – ska genomströmningen vara cirka 40 plagg per person och timme. Genom att räkna ut logistiken så i detalj kan man jämföra över tid, upptäcka eventuella flaskhalsar eller fel och på så sätt effektivisera logistiken.
    – Förutsättningen för att ha lager i Sverige är att ha mycket hög effektivitet annars blir personalkostnaderna för höga. Med Helge Nybergs hjälp har vi fått ett lager som håller absolut högsta standard. Idag är vi så effektiva att vi har två killar som är anställda bara för att städa och hålla ordning, för att allt ska vara prydligt och fungera så smidigt som möjligt, säger Marcus.


10 000 m2 nytt lager

Men nu har Blåkläder återigen vuxit ur sitt lager. Därför har man investerat i en ny lagerbyggnad intill den gamla. Dit flyttas nu buffertlagret. Det innebär att det blir större plats i plocklagret med längre körsträckor och mer utrymme. Då väljer man återigen Helge Nyberg.
    – Vårt nuvarande lager är 20 000 m2 och det nya är på ca 10 000 m2, så vi växer rejält. I dagsläget vet vi inte hur många nya truckar och vagnar vi behöver. Men det blir en hel del, avslutar Marcus.

Plocktruck 713

Plocktruck 713

Hyllvagn 27 för plocktruck 713

Hyllvagn 27 för plocktruck 713

Helge Nyberg AB är en internationell aktör med försäljning av vårt truck- och vagnkoncept i över 60 länder. Vårt huvudkontor ligger i Sverige med tillverkning och utveckling i Ulricehamn. Produktvarumärket Ergobjörn har utvecklats med fokus på att göra vardagen bättre och enklare för våra kunder. Vår långa erfarenhet av tillverkning och utveckling sedan starten 1958, har skapat en kunskap som ger garantier för en modern, stabil och säker kvalité.