Tåg för materialhantering effektiviserar

Kundcase: Electrolux Laundry Systems

Electrolux Laundry Systems skräddarsyr tvättutrustning för professionellt bruk
med kunder inom hotell, flerbostadshus, sjukhus mm. Huvudkontoret ligger i Ljungby
i Småland. Produktlinjen har cirka 1100 anställda i Sverige, Frankrike och Thailand.
Varorna distribueras via 19 nationella säljbolag världen över.

Kunderna ställer högre krav på kort genomloppstid. Produktionsteknikern, numera tillverkningschef Rikard Karlsson på Electrolux, fick uppdraget att organiserar rutinerna i den svenska fabriken. Han har provat sig fram och skapat en ny struktur. Tidigt tog han kontakt med Helge Nyberg och tillsammans med deras konstruktörer har ett framgångskoncept utvecklats.

" – Med hjälp av tågen från Helge Nyberg AB finns materialet i tid och på rätt plats."

Rikard Karlsson, tillverkningschef Electrolux Laundry Systems

Effektivisera flödet

 – 2005 tog ledningen beslutet att vi ska arbeta efter filosofin Lean Production, berättar Rikard Karlsson. 2007 startade vi ett pilotprojekt med krav på en lägre genomloppstid från order till kund, med avsikten att få en bättre kontroll, undvika att arbeta i blindo samt skapa en större tillgänglighet på materialet.
 – Samtidigt kom Helge Nyberg in i samarbetet och vi utformade det första komponenttåget, bestående av nio vagnar dragna av en eltruck.
    I stället för att som tidigare ha allt material på olika pallställ, som emellanåt var svårt att hitta, började materialet att plockas i sekvenser till vagnarna för att köras vidare med tåg till monteringen.
    – Det enda som monteringen nu behövde bry sig om var att rätt vagn kom med rätt material i rätt tid, just in time. Det blev stora tidsvinster och montörerna fick direkt ett behagligare arbetstempo och kunde fokusera på att montera.

Dragande system

– Efter att den första produktionslinjen föll väl ut, fick jag frågan hur jag ville gå vidare. Jag började skissa på nästkommande linjer utifrån kraven, platsen och kvalitetsmålen. Det var nu som den stora fysiska förändringen skedde.
    – Varje år har vi anpassat en ny linje till Lean och har idag fyra linjer och en femte på gång efter samma koncept. Från ett tryckande system har vi gått till att dra ut materialet via tågen till monteringen. Pull istället för push. Ett dragande system minimerar över-
produktion och ger tidsvinster.
    – Kvaliteten har ökat markant, likaså produktiviteten och leveranssäkerheten. Med hjälp av tågen från Helge Nyberg finns materialet i tid och på rätt plats, säger Rikard Karlsson. Storleken på materialet har krävt en hel del speciallösningar. En anpassning och vidareutveckling som har skett i ett bra samarbete.

Gynnsamt arbetssätt

– Vagnarna är indelade i olika fack, vilket har gjort det lättare för montörerna att få materialet levererat i en bra plockhöjd. Vårt samarbete i detta projekt har varit mycket trevligt och utvecklande för bägge parter, berättar Dan Karlsson, säljare på Helge Nyberg.
    De har nu sammanlagt 80 stycken satsvagnar och fem dragtruckar från oss. Fortsättning följer på linje fem som är i projekteringsstadiet.Och nu kommer både Electrolux företagsledare och andra företag på studiebesök för att ta del av den lyckade utvecklingen i Ljungby.

Dragtruck 708

Dragtruck 708

Hyllvagn 27 för dragtruck

Hyllvagn 27 för dragtruck

Helge Nyberg AB är en internationell aktör med försäljning av vårt truck- och vagnkoncept i över 60 länder. Vårt huvudkontor ligger i Sverige med tillverkning och utveckling i Ulricehamn. Produktvarumärket Ergobjörn har utvecklats med fokus på att göra vardagen bättre och enklare för våra kunder. Vår långa erfarenhet av tillverkning och utveckling sedan starten 1958, har skapat en kunskap som ger garantier för en modern, stabil och säker kvalité.