Ellos AB

Ellos grundades 1947 i Borås och är i dag Nordens största distanshandelsföretag.  Ellos har sedan 70-talet varit en trogen kund till Helge Nyberg. Vagnar har byggts och levererats för en mängd olika behov och för att lösa specifika önskemål.

Vagnar anpassas för olika ändamål

Många speciallösningar har tagits fram genom åren i ett nära samarbete mellan personalen på Ellos och Helge Nybergs konstruktörer.

Krav på effektivitet
Inom distanshandeln hanteras mängder av varor och det ska gå snabbt. Det handlar om vagnar för inleveranser, plock, mängdorderplock, påfyllnad, kartongbuffert, sortering och returer som några exempel.      
    ‒ Det måste finnas en trygghet för kunden i hela logistikkedjan, säger Rune Svensson, logistikchef på Ellos. Det handlar om att känna sig trygg i köpögonblicket, att snabbt få sina varor till ett närbeläget utlämningsställe med bra öppettider och att även på ett lätt sätt kunna returnera varor och få sina pengar tillbaka. 
    ‒ Distanshandeln har alltid haft stora krav på effektivitet. Varje beställning innebär jämförelsevis ganska små volymer. Då gäller det att i alla led vara mycket effektiv för att hålla nere kostnaderna.

 

____________________________

 

" – Helge Nyberg AB levererar inte bara vagnar utan löser också större problem och anpassar utrustningen efter våra krav.
Rickard Harvonen, teamleader Ellos

__________________________________

Specialdesignade vagnar
    ‒ Vagnarna är framtagna efter våra behov och det är alltid en grupp från personalen som är med när den speciella vagnen konstrueras, berättar Rickard Harvonen, teamleader på Ellos.
Det är när vagnen är i produktion som vi ser om den fungerar på rätt sätt. Tillsammans med Helge Nyberg ändrar vi det som behövs.
    ‒ Vissa av vagnarna från Helge Nyberg har 25 år på nacken. De rullar fortfarande och håller med andra ord mycket hög kvalitet. Vi är cirka hundra personer som hanterar pallgods som anländer och plockar varor mot kundorder för utleverans.  
    Inläggningsvagnar som rymmer sju kartonger per vagn används för att lägga varor på plats i hyllorna. Efter det används cirka 130 stycken vagnar för batchplockning. Dessa vagnar är försedda med tipp-funktion för transport av varor via band till sorteringsverk. På returavdelningen finns ytterligare 20 vagnar. Returer kommer i styckenheter och körs till en palltipp för att därefter återigen läsas in i systemet. Vagnar som löser olika behov
    ‒ Vi behövde flytta kappor, då fungerade inte en vanlig vagn. En större och längre plockvagn konstruerades för att klara stora volymer av hängande plagg, säger Rickard Harvonen.   
   Den senaste lösningen är en truck, en Ergobjörn, som drar en plockvagn och en tippvagn och bildar ett litet tåg, som tar sig till närmaste band.
    Plock sker också för beställningar från andra länder. Ryssland har till exempel en egen avdelning med vagnar anpassade efter deras önskemål.
    ‒ Helge Nyberg levererar inte bara vagnar utan löser också större problem och anpassar utrustningen efter våra krav.
Det handlar om stora moment vid plock och påfyllning av kartonger. Det är viktigt att spara personalen med en vettig vagn, som är lättrullad och fungerar bra ergonomiskt. Det måste kännas rätt och lätt för våra medarbetare.