"Vi var alla oerhört imponerade"

Kundcase: Stavanger Universitetssjukehus

En fungerande logistik är grunden för att ett större sjukhus ska fungera optimalt. Det är många transporter som sker i långa kulvertar under mark, korridorer och gångar. Det vet man på Stavanger Universitetssjukehus i Norge.

– Det var under hösten 2010 som vi började gå igenom vår situation på sjukhuset utifrån behovet av materialhantering och transporter, berättar Yngve Mathisen, sektionschef på Stavanger Universitetssjukehus.Sjukhuset behövde bland annat en ny typ av vagn för mattransporter mellan tillagning och sjukhus. Mathanteringen hade under åren förändrats från servering på bricka till att servera från 18 olika bufféer.
– De gamla vagnarna var tunga och fyllde inte den funktion som vi behövde. Vi ville ha en lättare typ av vagn, anpassad för att transportera de plastboxar som den halvfabricerade maten kommer i.

" – Vi har hittat Helge Nyberg AB som är flexibel och även erbjuder ett nytänkande."

Yngve Mathisen, sektionschef Stavanger universitetssjukehus

Man tog kontakt med flera leverantörer runt om i Europa. Helge Nyberg hade tidigare levererat lagervagnar som sjukhuset var mycket nöjda med. Dessutom hade man en vagn på sjukhuset från 1970-talet av mycket god kvalitet, som fortfarande var i bruk.
    – Helge Nyberg presenterade olika typer av vagnar. Det visade sig också att de var specialiserade på transporter inom sjukvården. En kravspecifikation gick ut på anbud för upphandling.

Flexibla, lätta och smidiga

Helge Nyberg uppfyllde kraven. Bland annat på lätta vagnar som kunde klara maxvikten i hissarna. Sjukhuset bestämde sig för 20 paketvagnar för intern mattransport. Vagnarnas metallkonstruktion gör dem mycket lätta att rengöra, vilket är viktigt för sjukhuset. Man valde även 12 gallervagnar för avfalls- och materialhantering. Eftersom det är mycket avfall som ska hanteras och sorteras i 25 olika fraktioner, var stor flexibilitet ett krav. Vagnarna är bland annat enkla att göra om genom att flytta dess väggar.
    – Vi har även investerat i ett par gaffeltruckar och plocktruckar, där man på ett enkelt sätt genom en adapter kan koppla på de gamla vagnarna till ett litet tåg. Batteriuppladdningen är också smidig. Istället för stora anordningar på en vägg laddas truckarna via en batteriladdare i storlek något större än en mobiltelefon, säger Mathisen.

I produktion efter tre timmar

Mathisen fortsätter att berätta om hur enkelt allt fungerat: ”En morgon klockan nio, tre veckor efter beställning, anlände två långtradare med vagnarna. Klockan tolv samma dag var samtliga mattransportvagnar i full produktion. Vi var oerhört imponerade och glada”.
Helge Nyberg AB kom också dit och följde upp hela leveransen, vilket vi uppskattar mycket.
   – Vi ser framför oss ett långsiktigt samarbete, då vi har hittat en producent som är flexibel och även erbjuder ett nytänkande. Det har varit en otroligt positiv resa från start till idag. God logistik är en viktig grund för ett väl fungerande sjukhus. Våra nuvarande planer sträcker sig fram till 2020. Och detta är bara början, avslutar en nöjd Yngve Mathisen.

Stavanger Universitetssjukehus

Sjukhuset har över 6500 anställda och är ett av fyra universitetssjukhus i Norge med läkarutbildning inom ett flertal specialistområden. Stavanger ligger i ett upptagningsområde på 330 000 människor. Genom sitt läge vid Atlantkusten är sjukhuset ett beredskapssjukhus för oljeriggarna på Nordsjön med lättillgänglig helikopterplatta och helikoptrar i ständig beredskap.

Dragtruck 702

Dragtruck 702

Paketvagn 86 för dragtruck

Paketvagn 86 för dragtruck

Hyllvagn 27 för dragtruck

Hyllvagn 27 för dragtruck

Helge Nyberg AB är en internationell aktör med försäljning av vårt truck- och vagnkoncept i över 60 länder. Vårt huvudkontor ligger i Sverige med tillverkning och utveckling i Ulricehamn. Produktvarumärket Ergobjörn har utvecklats med fokus på att göra vardagen bättre och enklare för våra kunder. Vår långa erfarenhet av tillverkning och utveckling sedan starten 1958, har skapat en kunskap som ger garantier för en modern, stabil och säker kvalité.