Flexibilitet för växande e-handel

Kundcase: Lindex

Strax utanför Göteborg ligger Lindex anläggningar för butiksplock (Distribution Center) och e-handelsplock (shop online som Lindex själva kallar det).I fastigheten för e-handelsplock har Ergobjörntruckar med plockvagnar från Helge Nyberg AB använts sedan juni 2013. Effektiviteten ökar ständigt i det nyrenoverade lagret som är skräddarsytt efter det egna flödet. Och att jobba effektivt är avgörande, speciellt när Lindex e-handel har vuxit med 30 procent per år de senaste sju åren.

Golvet blänker i de ljusa och fräscha lokalerna där cirka 20 personer jobbar med e-handelsplock. Här hanteras kundorder till samtliga EU-länder. Arbetet sker dagtid och det plockas i genomsnitt 1000 order och 5000 plagg per dag.Hela tiden krävs en hög flexibilitet vid sortimentsförändringar. Till exempel har det nyss börjat säljas ett helt nytt sortiment av herrunderkläder.

" – Helge Nyberg AB var en självklar partner för oss. De är oerhört kunniga, lyhörda samt har lång erfarenhet av orderplock och lagerlogistik."

Per Schölander, DC Manager Lindex

Per Schölander, DC Manager Lindex


För att skapa ett så optimalt flöde som möjligt är varje kvadratmeter uträknad. Tillsammans med Helge Nyberg och andra leverantörer kunde vi med hjälp av datorsimuleringar räkna på olika scenarion.
Vi gjorde även referensbesök hos andra kunder till Helge Nyberg AB, säger Per Schölander, DC Manager hos Lindex.
    – Truckarna fungerar utmärkt för de många start och stopp som sker under en plockrunda och operatörerna tycker de är snabba och lättkörda, fortsätter han.

Ergobjörntruck modell 713

Hos Lindex används Ergobjörntruckar modell 613 med vissa specialanpassningar. Bland annat är truckarna försedda med styrhjul för skenor i golvet, vilket under-lättar vid manövrering in i gångarna.
Vagnarna är skräddarsydda för högeffektivt orderplock. Tidigare användes manuella vagnar med 8 orderfack, men nu tar varje vagn 20 order. För renlighetens skull har man valt att ha gallerhyllor. Baktill på vagnarna transporteras hängande plagg.

Fler Ergobjörnvagnar

Helge Nyberg har funnits med som leverantör sedan länge. I fastigheten bredvid hanteras butiksplock och där har man sedan 2007 manuella Ergobjörnvagnar.– Det är strategiskt viktigt för oss att hantera vårt eget lager och distribution. Tidigare hanterade vi det med tredjepart, men fördelarna syns kostnadsmässigt, plus att det förenklar investeringsbeslut. Just nu räknar vi till exempel på att bygga entresolplan eftersom vi växer så kraftigt, avslutar Per.

Plocktruck 713

Plocktruck 713

Hyllvagn 27 för plocktruck 713

Hyllvagn 27 för plocktruck 713

Helge Nyberg AB är en internationell aktör med försäljning av vårt truck- och vagnkoncept i över 60 länder. Vårt huvudkontor ligger i Sverige med tillverkning och utveckling i Ulricehamn. Produktvarumärket Ergobjörn har utvecklats med fokus på att göra vardagen bättre och enklare för våra kunder. Vår långa erfarenhet av tillverkning och utveckling sedan starten 1958, har skapat en kunskap som ger garantier för en modern, stabil och säker kvalité.