Spela film

Lyko Hair AB - E-handelstruck gav förbättrad arbetsmiljö

Lyko Hair AB drog igång sin e-handel för drygt tio år sedan och mycket har hänt sedan familjeföretaget startade. Idag har företaget 400 anställda, 40 butiker med salonger i Sverige och Norge och ett lager på drygt 35 000 artiklar. Sedan några år tillbaka finns ett antal produkter under det egna varumärket Lyko och de har en årlig tillväxt på ungefär 40%.

Truck- och vagnlösningen som idag finns hos Lyko Hair AB är en komplett e-handelslösning som totalt ger plats åt drygt 1000 plastlådor för ett effektivt orderplock.
”Det blev naturligt för oss att gå från manuella vagnar till en lösning med truck och vagn. Genom förändringen förbättrade vi arbetsmiljön för vår personal, samt effektiviserade vårt orderplock genom både ökad hastighet och fler order på samma runda. Vår utveckling skulle aldrig fungerat med enbart plock på manuella vagnar” – Rickard Lyko, VD på Lyko Hair AB.
Den ökade e-handeln kräver en effektiv och flexibel materialhantering. Något Lyko Hair AB var tvungna att anpassa sig till. Det som en gång var 70 st. olika artiklar för e-handelsföretaget att hantera, har idag ökat till 20 000. För ökad effektivitet transporteras idag deras många vagnar av lätthanterade e-handelstruckar från Helge Nyberg AB. Truckarna till Lyko Hair AB är sålda via Helge Nyberg ABs globala samarbetspartner Toyota Material Handling, under varumärket BT-Movit.

Lyko.se som ingår i Lyko Hair AB bedriver e-handel med skönhets- och hårvårdsprodukter. E-handeln startade i hyllorna hos frisörsalongerna och när varorna inte längre fick plats, eller när det inte längre fanns tid till att packa dem mellan kunderna, flyttade företaget sin internetverksamhet till ett lager i Vansbro. Sedan dess har Ergobjörn vagnar från Helge Nyberg AB rullat på deras golv.

Växande e-handel ställer krav
Idag växer e-handeln allt kraftigare och allteftersom e-handeln blir mer självklar för konsumenter, ökar även kraven på logistiken runtomkring. Därav var Lyko Hair AB i behov av att effektivisera sin dåvarande materialhantering ytterligare.

____________________________

 

" – Den kraftiga tillväxten resulterade i att plock med manuella vagnar tog för lång tid. Vi var i behov av en lösning som hjälpte oss med en mer effektiv internlogistik.
Rickard Lyko, vd

__________________________________

Helge Nyberg AB kontaktades och lösningen som idag finns hos Lyko Hair AB är en komplett lösning som inkluderar truckar och vagnar för ett mer effektivt orderplocksflöde. Truckarna till Lyko Hair AB är sålda via Helge Nyberg ABs globala samarbetspartner Toyota Material Handling, under varumärket BT-Movit.
 
Bättre arbetsmiljö för personalen
Idag plockas alla varor på vagnar som är sammankopplade med e-handelstruckar, för att sedan omsorgsfullt packas med papper från emballagemaskiner innan de skickas iväg till kunden. Varje artikel scannas för att säkerställa att rätt produkt skickas till rätt kund.

De snabba och lättkörda truckarna effektiviserar orderplocksflödet och möjliggör mängdplock. För Lyko Hair AB var det naturligt att gå från manuella vagnar till en lösning med truck och vagn. Ett koncept som resulterade i betydande skillnad på både arbetsmiljön och för personalen på Lyko Hair AB.

    ”Vi märker väldigt stor skillnad, speciellt efter jobbet. Jag har mer ork och är inte längre lika fysiskt trött som jag tidigare var efter en arbetsdag,” säger Sofie, lagerarbetare på Lyko Hair AB.

Minskningen av de manuella arbetsuppgifterna genomsyrar hela verksamheten, och personalens ökande välbefinnande är påtagligt.

    ”En frisk personal är grunden för ett starkt företag och arbetsmiljön hos oss är idag förbättrad. Tack vare en lugnare arbetsmiljö med tystgående och ergonomiska truckar har personalens välmående ökat markant,” avslutar Rickard Lyko.