Spela film

Hållbarhet och effektivitet i fokus

Bagaren och Kocken är en av Sveriges största nätbutiker inom köksmaskiner och köksredskap. När de gick från orderplock med manuella vagnar till en trucklösning, byggdes de gamla Ergobjörn-vagnarna om för att få plocket helt anpassat till största möjliga effektivitet. Hållbarhet och effektivitet ingår i företagets strategi.

 
 
Inleverans
Renzo Hidalgo och Jennie Öhlund, arbetsledare in- resp. utleverans
Utleverans

Bagaren och Kocken har en extrem tillväxtkurva. Trots att det nybyggda lagret inte ens är ett år gammalt, börjar det redan bli för trångt.
– ”Vi hade inte kunnat räkna med att vi skulle växa så fort”, säger Renzo Hidalgo som är arbetsledare på inleverans.
– ”Det senaste året har vi haft 40% mer i omsättning än året innan. ”

____________________________

 

" – Vi kan plocka 80 ordrar på en vagn nu, jämfört med 25 som vi hade innan."
Jennie Öhlund, arbetsledare utleverans

__________________________________

Stor ergonomisk fördel
När den nya lagerlokalen togs i besittning gick man från att plocka med manuella vagnar till en truck- och vagnlösning.
Den största fördelen som Bagaren och Kocken ser med det här sättet att plocka är för personalen.
– ”Personalen mår jättebra, för ergonomin har förbättrats betydligt. De är glada över att kunna stå bekvämt, istället för att gå hela dagarna på ett hårt betonggolv”, säger Renzo Hidalgo.
Dessutom går orderplocket betydligt fortare och blir mer effektivt.
– ”Vi kan plocka 80 ordrar på en vagn nu, jämfört med 25 som vi hade innan”, säger Jennie Öhlund, som är arbetsledare på utleverans.

Extra lång vagn
Truckarna är av Ergobjörn 710-modellen (BT Optio TSE 100W-710) och den ombyggda vagnen är extra lång med justerbara avdelare, som anpassar facken efter behov.
Produkterna som plockas varierar mycket i storlek. Allt från en kockkniv till en grill. Artiklarna är uppdelade i olika zoner, beroende på storlek.
– ”Man vill fylla en vagn med artiklar i mindre storlek och hämtar sedan större produkter i en annan zon. Sedan sammanförs de i packen”, berättar Renzo.

Grillsäsongen är igång
När Helge Nybergs är på besök letar de första vårsolstrålarna sig fram och det syns på antalet grillar som ligger och väntar på att bli skickade till kund. 
Måndagar och tisdagar är dagarna i veckan som har högst tryck, då kunderna handlar online under helgen och då är det bråttom.
– ”Det viktigaste i konkurrenssynpunkt är att få ut varorna i tid. Kunderna förväntar sig snabb leverans och det hänger på hur fort vi kan jobba”, säger Renzo.
Annars är det Black Week som står för för den högsta peaken under året.
– ”Då är det ett brutalt tryck. Då är det viktigt att system och planering för lönsamhet och effektivitet fungerar. Det är mitt jobb att få det att flyta och helst få det att rulla utan att behöva ta in extra personal.”

Började i köket
Bagaren och Kocken grundades 2005 av Hanna och Ulf Kihlberg, i deras villa i Göteborg. 2014 såldes företaget till Egmont, men Hanna och Ulf finns kvar för att hjälpa e-handelsbolaget vidare via en konsultroll.
Det är under de senaste åren tillväxten har tagit fart. Och det med råge. Personalökningen ligger på ungefär 50%. Nu är det ungefär 40 personer som jobbar på företaget och på hyllorna ligger det över 15.000 produkter.